The Weather Network

lauantai 4. helmikuuta 2017

Ilmalämpöpumppua hankkimassa tammikuussa 2017

Minulla on kesämökkikäytössä vanha puolitoistakerroksinen omakotitalo Rovaniemellä.
Jämä Junior 2K ja Ouman EH-800B
Talo on rakennettu 60-luvun alussa ja siihen on rakennettu lisäsiipi 70-luvun lopulla. Lämmitettävää pinta-alaa on noin 120m2. Talossa on vesikiertoinen patterilämmitys Jämä Junior 2K-kattilalla, jota voi lämmittää sekä puilla että sähköllä. Kattilassa on 6kW:n sähkövastus, Grundfos Alpha1-kiertovesipumppu sekä Ouman EH-800B-lämmönsäädin, jota voin ohjata etänä kännykän tekstiviesteillä. Taloa on vuonna 2014 ja 2015 lämmitetty suurimmaksi osaksi sähköllä ja sitä on mennyt hieman päälle 20000kWh/vuosi, kun huonelämpöä on pidetty talvella noin +22-+24°C:ssa - tuolloin taloa on lämmitetty silloin tällöin myös puilla ja taloussähköä on kulutettu, kun talossa on asunut yksi henkilö vakituisesti. Talon ainoa vakituinen asukas muutti hoitokotiin syyskuussa 2015, jonka jälkeen talo on ollut suurimmaksi osaksi tyhjillään. T
alon lämmitys tuli minun hoitooni kesällä 2016. Talo on asuttuna lähinnä kesällä ja talvikautena voi mennä yli kuukausikin, ettei siellä käy kukaan. 

Jämä Junior 2K vm.1979Luulin, että voisin puolittaa sähkölaskun, jos tiputan lämmityskaudella huonelämpötilan +10 asteeseen, mutta nyt näytti siltä, että voisin päästä tällä keinolla ehkä vain noin 15000kWh:iin vuodessa. Se menee niin, että noin 10 asteen pakkasella sähköä kuluu noin 2-3kWh/h, -15 asteessa menee 3-4kWh/h, -20 asteessa 4-5kWh ja -25 asteessa 5-6kWh. +10 asteen peruslämmöstä huolimatta kovilla pakkasilla lämmitykseen on mennyt pahimmillaan yli 150kWh/vrk eli rahassa noin 15€/vrk.Noin kuukausi sitten aloin tutkia lisäkeinoja lämmityskulujen pienentämiseen ja mielessä kävi talon lisäeristäminen, koska vanhassa osassa on vielä sahanpurut seinissä eristeenä. Lisäksi kylpyhuoneen vesilämmityspata ja puulämmitteinen saunan kiuas on liitetty hormiin ilman savupeltejä eli sieltä tulee varmasti pakkasilla paljon kylmää ilmaa. Pitää vielä selvittää mitä näiden saneeraaminen maksaa.

Harkitsin myös maalämpöpumppua, mutta totesin investoinnin olevan liian kallis minun budjetille. Sitten mietin ilmalämpöpumppuja ja totesin niiden hintojen asennettuna olevan sillä tasolla, että sitä kannattaisi ehkä kokeilla. Minulla ei ollut aikaisemmin näistä laitteista muuta kokemusta kuin työpaikoillani olleet pumput, joiden tavoitelämpötilaa olen joskus muuttanut kaukosäätimellä. Varmuuden vuoksi etsin näistä laitteista lisää tietoa tuttaviltani, joilla on ilppi käytössä ja myös netistä mm. tältä foorumilta. Tulin vakuttuneeksi, että tällainen laite kannattaa hommata, sillä tekniikka on mennyt viime vuosina paljon eteenpäin ja parhaita pumppuja ei enää tarvitse sammutella kovilla pakkasilla.


Päädyin siihen, että minun kohteeseeni kannattaa hankkia joku 12-sarjan laite ja loppusuoralle kelpuutin Mitsubishi FH35:n, Toshiba Arctic 35:n ja Panasonic HZ12:n. Sitten klikkasin suositulla lämpöpumppufoorumilla Jantin jakamaa linkkiä  Ruotsin SP:n eli Suomen VTT:tä vastaavan laitoksen tekemään tuoreeseen lämpöpumpputestiin, jossa oli mukana myös Fujitsun 2017 malli LZCAN 09 - kiinnostuin heti siitä, koska Fujitsu näytti yhtä tehokkaalta kuin Panasonic HZ12, vaikka on 9-sarjalainen.  
Fujitsu ASYG09LZCAN


Otin selvää kuka on Fujitsun edustaja Rovaniemellä ja pyysin tarjousta Lapin Lämpöpumppuhuolto-nimiseltä yritykseltä - pyysin tarjouksen nimenomaan tuosta 9-sarjan laitteesta, koska 12-sarjan Fujitsu LZCAN oli paperilla vain hiukan tehokkaampi ja sen SCOP oli selvästi heikompi kuin LZCAN 09:llä. Pyysin tarjouksia myös useilta Mitsun, Tossun ja Panan kauppiailta Rovaniemelta, Kemistä ja Torniosta. Sain lähemmäs 10 tarjousta hintahaarukassa 1900€-2600€ asennettuna ja yllätyksekseni tuo Fujitsu LZCAN 09 ei ollut se kallein ja myyjä ilmoitti voivansa tulla välittömästi arviointikäynnille ilmaiseksi - 
muilta myyjiltä ei tarjottu ilmaista arviointikäyntiä tässä yhteydessä. Arviointikäynnin jälkeen alustava tarjous putosi nyt vielä satasella ja hintaan sisältyi sähköjen veto sähkökaappiin saakka vaikka kaappi oli ihan toisella puolella taloa. Tein kaupat saman tien, kun laitteelle luvattiin vielä 5 vuoden täystakuu. Myyjä varoitteli, että tuo uusi vuoden 2017 malli on tällä hetkellä erittäin kysytty ja voi mennä kaksikin viikkoa ennenkuin sitä saa maahantuojalta, mutta vajaan viikon kuluttua myyjä soitti, että ilppi on saapunut ja pitäisi sopia asennuspäivä. Sovimme asennuksen seuraavalle viikolle, jolloin oli luvattu ulkoasennuksille sopivaa nollakelin säätä. 
Myyjän mukaan paras paikka ulkoyksikölle olisi tällä seinällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti